Blefaroplastie

Blefaroplastia este o interventie chirugicala care amelioreaza aspectul imbatranit de la nivel ocular fie ca vorbim de pleoapele superioare, fie de cele inferioare.

Intrebari si raspunsuri despre blefaroplastie

CINE ARE NEVOIE DE BLEFAROPLASTIE?

Cu exceptia aspectelor negative estetice discutam si despre cele de natura strict medicale care nu pot fi neglijate. Pleoapele cazute pot diminua campul vizual din cauza faptului ca impiedica dechiderea completa a fantei oculare. Excesul de piele si grasime cat si aparitia de riduri, pungi si cearcane confera fizionomiei un aspect obosit si imbatranit.Blefaroplastia este o interventie care corecteaza aspectul de ochi “cazuti” prin indepartarea excesului de piele si tesut adipos din zona respectiva.

TIPURI DE BLEFAROPLASTIE
  • Blefaroplastia superioara - indepartarea excesului de grasime si piele de la nivelul pleoapei superioare. In coltul ochiului superior si central pot fi vizibile pungile de grasime.
  • Blefaroplastia inferioara - eliminarea excesului de piele si a pungilor de grasime de dedesubtul ochiului.
LA CE VARSTA POT FACE INTERVENTIA DE BLEFAROPLASTIE?

In mod normal blefaroplastia se adreseaza pacientilor cu varsta de peste 35 de ani insa daca mosteniti aspectul de pleoape cazute sau umflate puteti alege sa efectuati aceasta interventie si la o varsta mai tanara.

CINE NU POATE APELA LA BLEFORPLASTIE?

In cazul in care aveti in istoricul medical probleme cu glanda tiroida, precum hipotiroidismul sau boala Graves, interventia este contraindicata. De altfel trebuie tinut cont si de sindromul de ochi uscat (lipsa unei cantitati suficiente de lacrimi), hipertensiune sau alte boli cardiovasculare. In aceeasi masura diabetul, decolarea de retina (detasata) sau glaucomul pot constitui factori de risc. Este posibil ca medicul sa recomande sa efectuati investigatii suplimentare la oftalmolog sau endocrinolog inaintea acestei interventii daca va cunoasteti cu astfel de afectiuni pentru siguranta dumneavoastra.

PROCEDURA CHIRURGICALA

Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie generala si dureaza intre o ora si trei ore.Inciziile se realizeaza la nivelul santului palpebral superior, respectiv imediat sub gene la pleoapele inferioare astfel incat cicatricea sa fie cat mai putin vizivila. Se separa tegumentul de muschiul subiacent, dupa care se indeparteaza pungile de grasime. In final se excizeaza surplusul de piele si se face sutura intradermica.

RECUPERAREA DUPA OPERATIE

Imediat dupa interventie, postoperator, veti constata invinetirea si chiar inflamarea regiunii din jurul ochilor. Acestea pot persista de la cateva zile, pana la cateva saptamani astfel ca va recomandam sa dormiti cu capul ridicat, pe mai multe perne. Este posibil sa aveti vederea incetosata pentru cateva zile dupa interventia chirurgicala si este un efect al operatiei in sine, inclusiv al unguentului ocular si al picaturilor pe care le veti aplica post-operator.

Firele se scot dupa aproximativ 5 zile. Timp de 2 saptamani trebuie sa evitati activitatile solicitante, care pot creste tensiunea arteriala. La 2 saptamani dupa operatie puteti purta lentile de contact si este posibil sa va jeneze pentru o perioada. Va veti putea intoarce la locul de munca dupa 7-10 zile, in functie de ocupatie.In primele luni persista o usoara sensibilitate la soare si vant astfel ca va recomandam sa purtati ochelari de protectie.Important de retinut este ca cicatricile pot ramane cu o nuanta usor roz pana la 9-12 luni, in final transformandu-se intr-o linie alba foarte subtire. Trebuie sa va feriti cicatricile de expunerea solara sau alt tip de raze UV timp de 12 luni.

CAT DUREAZA REZULTATELE

Rezultatele interventiei de remodelare a pleoapelor se mentin ani de zile, imbunatatind simtitor aspectul estetic al pacientului, precum si confortul fizic si psihic, fiind influentate negativ de fumat si expunerea la fumul de tigara. Aceasta interventie poate intineri cu pana la 5 ani zona care va fi eliberata de pungi, piele in exces si riduri.